Den 2–13 maj 2022 är det dags för Vetenskapsfestivalen igen! Allmänhet och skola möter forskarvärlden i olika miljöer och former, som exempelvis workshops, experiment, föreläsningar och utställningar. Vi rekryterar varje år cirka 70 engagerade personer till jobb som föreläsningsvärdar, arenavärdar samt handledare till vår experimentverkstad under denna period.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, är pedagogiskt lagd och har ett gott humör. För vissa av handledningsjobben kan det krävas kompetens inom specifika ämnesområden (t.ex. kemi, arkitektur m.fl.).

Vetenskapsfestivalens arena i Nordstan. Foto: Marie Ullnert

Bra att veta

  • Du behöver vara minst 18 år
  • För de flesta arbetsuppgifter är det nödvändigt att du kan förstå och göra dig förstådd på svenska, men fler språkkunskaper är meriterande. I vissa fall är svenska en fördel, men inget krav.
  • Vi ser gärna att du studerar på universitet eller högskola. Eller har studerat eftergymnasialt tidigare i livet.
  • Evenemanget pågår den 2–13 maj och du bör vara tillgänglig minst 3 heldagar under perioden. Det kan eventuellt också behövas hjälp några dagar före och/eller efter evenemanget.
  • Ansök senast den 13 mars.

Har du frågor om arbetet som värd hör av dig till värdansvarig Denice Marquez Larsson: denice.marquez.larsson@hotmail.com

Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad
Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad.

Typer av värdar

Föreläsningsvärd

Under Vetenskapsfestivalen äger föreläsningar, seminarier och andra aktiviteter rum på alla möjliga ställen: universitetslokaler (exempelvis på Humanisten), museer, bibliotek, kaféer, biografer, aulor och torg. Besökarna möter vetenskap på både väntade och oväntade platser. De värdar som jobbar ute på dessa platser går under samlingsnamnet Föreläsningsvärdar. En Föreläsningsvärd jobbar alltså inte nödvändigtvis alltid på en regelrätt föreläsning.

Rollen som föreläsningsvärd innebär bland annat att du ställer iordning lokalen, sätter upp roll-ups, flaggor och annat material från Vetenskapsfestivalen, prickar av besökarna, presenterar föreläsaren och hälsar publiken välkommen, hjälper publiken att ställa frågor vid föreläsningar och visar vägen från hållplatsen. Du ser också till att önskad teknik finns på plats och fungerar (du behöver inte vara tekniker själv, utan din funktion är att slå larm och kontakta rätt person om något verkar fel eller saknas). Du har också till uppgift att samla in ett enkelt statistikunderlag.

Du får inte vara obekväm med att stå inför publik och ger med glädje service till både besökare och medverkande på Vetenskapsfestivalen.

Som föreläsningsvärd jobbar du under varierande tider. Ibland på föreläsningsserier eller seminarier som tar större delen av dagen och ibland på enstaka aktiviteter.

Om du som föreläsningsvärd jobbar på en aktivitet inom Vetenskapsfestivalens skolprogram har du ofta en mer handledande roll och kan fungera som stöd till aktivitetshållaren. I vissa av dessa fall ställer vi även krav på att du som värd har en kompetens som matchar aktivitetens ämnesområde.

Arenavärd i Nordstan

I Nordstan passerar varje dag cirka 70 000 personer, vilket innebär att majoriteten av festivalens förstagångsbesökare kommer till vår arena här. Som värd i Nordstan är du alltså ofta besökarens första kontakt med Vetenskapsfestivalen och har då en viktig roll som festivalinformatör.

På Vetenskapsfestivalens arena i Nordstan finns utställningar och olika prova-på-aktiviteter. Här drabbar forskaren samman med shopparen. På scenen äger alla möjliga programaktiviteter rum, allt från föreläsningar och scensamtal till podcastinspelningar och utställningar.

I arbetsuppgifterna ingår att svara på frågor från allmänheten och informera om Vetenskapsfestivalen, ta hand om föreläsare och andra medverkande, presentera det som händer på scenen, räkna besökare för statistikens skull samt uppmuntra folk att ställa egna frågor och prova experiment. Du tycker om möten med mycket folk i en livlig miljö och du drar dig inte för att tala i mikrofon.

Arenan i Nordstan är öppen dagligen den 4–8 maj, ungefär samma tider som affärerna i Nordstan. Arbetstiden sträcker sig från halv till heldagar.

Inför ditt pass kommer du träffa på platschefen som ansvarar för området under festivalen. Får du några frågor eller funderingar under ditt pass, så kan du vända dig till denna person som hjälper dig vidare.

Handledare i Experimentverkstaden

Experimentverkstaden är Vetenskapsfestivalens enskilt största aktivitet – eldoradot för den vetgiriga, himlen för den lilla konstruktören. Verkstaden utgörs av ett tjugotal experimentstationer där besökarna kan låta fantasin och kreativiteten flöda. I Experimentverkstaden möter du grundskoleelever som tar del av handgripliga aktiviteter inriktade på naturvetenskap och teknik.

I arbetsuppgifterna ingår att ta emot skolklasser och visa runt i Experimentverkstaden. Du fungerar som handledare och pedagog genom att hjälpa/bistå eleverna i verkstadens stationer och experiment. Du bör tycka om att arbeta med barn och ungdomar, ha lätt för att tala och förklara samt gärna ta egna initiativ. Det är en fördel om du har naturvetenskaplig eller teknisk bakgrund (eller stort intresse), men det är ingen nödvändighet. Det allra viktigaste är att du är pedagogiskt lagd och tycker om barn. Arbetet i verkstaden är emellanåt mycket intensivt, men också väldigt stimulerande. Alla som arbetar i Experimentverkstaden kommer genomgå en kort utbildning för att lära känna de olika stationerna men det är viktigt att komma dit påläst, manual skickas ut till värdarna i förhand.

På vardagarna består besökarna av inbokade skolklasser och på helgen är verkstaden öppen för allmänheten.

Arbetstiderna som värd i verkstaden: vardagar ca 8-16, och helgen ca 11-16.

Inför ditt pass kommer du träffa de två platscheferna som ansvarar för området under festivalen. Får du några frågor eller funderingar under ditt pass, så kan du vända dig till ansvarig under passet som hjälper dig vidare.

Distributionsgruppen

Att arbeta i distributionsgruppen är omväxlande. Veckan innan festivalen arbetar distributionsgruppen med att sprida exponeringsmaterial bland festivalens medverkande och andra aktörer i Göteborg med omnejd. När festivalen är igång fungerar distributionsgruppen som en allt-i-allo-grupp. Du arbetar nära projektgruppen på festivalcentrum och backar upp där det behövs. Det kan handla om att hämta föreläsare, frakta material till någon av festivalens arenor eller rycka in som föreläsningsvärd eller arenapersonal om någon blir sjuk. Vi ser gärna att du kan jobba mycket och sammanhängande (heldagar). Du bör vara stresstålig och självständig samt ha god körvana.

B-körkort är ett krav.

Distributionsgruppen schemaläggs på heldagar under större delen av festivalperioden.

Övrigt

Utöver de tidigare nämnda arbetsområdena uppstår det alltid specialuppgifter under varje festival. Det kan behövas extra personal till en större aktivitet, informationspersonal till våra arenor, extra infopersonal på stan, någon med specifika fackkunskaper till en särskild programpunkt eller kanske någon med språkkunskaper för enklare tolkning.

Under festivalens gång kommer det bli bortfall på värdar som blir sjuka, det kommer därmed finnas möjlighet att hoppa in på fler pass under festivalen, det kommer därmed skickas ut sms/mail med information om lediga arbetspass med kort varsel. Vill du jobba mycket så håll utkik efter dessa och skriva gärna det i din ansökan.