Havets silver - framtidens superhjältar

Föreläsning: Mycket lite av sillfångsten blir mat idag. Nu kan ny teknik göra sillen till hållbart vardagsprotein

Läs mer

Nordstan

11:30 - 12:30, sön. 23 apr.

Avgift

Beskrivning

Vi har idag nått gränserna för hur lite av Sveriges sillfångster som blir mat. Nya vägar måste därför utvecklas så att mer av denna historiskt viktiga och värdefulla råvara hamnar på våra tallrikar. Såväl hotande kriser som ett pågående ”proteinskifte” motiverar starkt att vi breddar gränserna för vår sjömatskonsumption så den sträcker sig bortanför portionspackad norsk laxfilé. Här får du lära dig om ny teknik som gör klimatsmarta livsmedelsprodukter från sillens alla delar. Visste du tex. att problem med härskning kan motverkas med antioxidantrika pressrester från svensk juiceindustri?

Smakprov utlovas.

Medverkande

Ingrid Undeland, Professor, Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers;

Jingnan Zhang, Doktorand, Department of Biology and Biological Engineering, Division of Food and Nutrition Science, Chalmers;

John Axelsson, Doktorand, Biologi och Bioteknik, Chalmers;

Dan Börjesson, Säljare, Marknad, Pelagic Seafood Sweden AB

Ämnen

De stora frågorna

Djur, jord och rymd

Hälsa och ohälsa

Nyckelord

Föreläsning

Platser


Nordstan

Scenen
Götgatan 10, 411 05 Göteborg.
Karta och vägbeskrivning (Google maps)