Beskrivning
Sjögurka är mycket populär mat i Kina och även en betydelsefull art inom vattenbruk eftersom den kan förbättra vattenkvaliteten i samodlingar. Detta gör de genom att promenera runt på botten och äta det som faller ned, en havets dammsugare.
Nu har svenska forskare lyckats odla fram nya små sjögurkor, som ska få vara med i cirkulära vattenbrukssystem tillsammans med arter som alger och musslor.
Passa på att lära dig ännu mer genom att prata med sjögurksexperter.
Medverkande
Kristina Snuttan Sundell, Professor, SWEMARC & Blå mat;
Marica Andersson, Doktorand, Blå mat & SWEMARC;
Nicklas Wallbom, Doktorand, SWEMARC;
Raneesha de Fonseka, Doktorand, SWEMARC;
Jonathan Roques, Forskare, SWEMARC, samtliga från Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet;
Mar Vall-llosera Juanola, Doktorand, Blå mat;
John Axelsson, Doktorand, Blå mat, båda från Biologi och bioteknik, Chalmers tekniska högskola;
Frej Gustavsson, Expert- havsbruk, Blå mat, IVL Svenska Miljöinstitutet
Ämnen
De stora frågorna
Djur, jord och rymd
Nyckelord
Utställning