Beskrivning
Kost spelar en viktig roll för vår hälsa och miljön och är ett ämne som engagerar många. Men hur påverkar maten oss och hur mäter man det?
På avdelningen för Livsmedelsvetenskap på Chalmers är målet att verka för hälsa, livskvalitet och ett hållbart samhälle. Forskare och studenter utför bland annat koststudier där människor får äta olika mat och livsmedelsprodukter och där det mäts hur kost påverkar saker som aptit, vikt, järnvärde, magtarmbakterier, små molekyler och riskfaktorer för vanliga sjukdomar.
Aktiviteten är uppbyggd av dessa tre delar:
Presentation: Här introduceras ni till arbetet inom livsmedelsvetenskap och varför det är viktigt. Fokus på pedagogik och högstadieelever!
Diskussion och interaktion: Tid för diskussion och svar på frågor i små och stora grupper.
Quiz: Interaktiv online-quiz med fokus på mat och forskning samt diskussion kring resultaten.
Under aktiviteten kommer ni ha möjlighet att smaka på mat som ingår i koststudier, titta och testa olika mätmetoder som används inom forskningen, t ex stegräknare, glukosmätare och olika uppsamlingskit. Dessutom får ni lära er lite om dataanalys.
Medverkande
Marie Palmnäs, Postdoc, Kia Noehr Iversen, Postdoc, Sebastian Åberg, Cecilia Mayer Labba, Olle Hartvigsson, doktorander, Livsmedelsvetenskap, Chalmers
Övrigt
Samling i entrén
Ämnen
Biologi
Idrott & hälsa
Målgrupp
Skolår 9
Nyckelord
Klämma / känna
Programmera
Quiz
Samtala & fråga
Platser
Vera Sandbergs Allé 8